Hoe vervangt u het vilt van de Big Green Egg?

Vilt Big Green Egg vervangen


Afhankelijk van hoe vaak u uw Big Green Egg gebruikt dient u het vilt van de basis en het deksel van uw Big Green Egg af en toe te vervangen. Hiermee voorkomt u ‘valse’ lucht. Neem hiervoor de tijd en ga secuur en als volgt te werk: Benodigdheden:

  • Gasket Kit (zelfklevend vilt) of Nomex High Heat Gasket vilt en 3M Super 77 lijmspray
  • Steeksleutel 13
  • Stanleymes en/of verfkrabber
  • Doekje of schuurspons
  • Aceton
  • Schilderstape (bij gebruik van niet zelfklevend vilt)

1.
Verwijder de keramische afdekdop of de margrietschijf. Draai de moeren van de bovenste spanband met de steeksleutel los, til het deksel er voorzichtig uit en zet ondersteboven op een beschermende ondergrond. Zorg ervoor dat het deksel niet kan vallen!

2.
Draai de onderste spanband los en laat de keramieken basis in het nest of de tafel staan.

3.
Snijd met een stanleymes en/of verfkrabber zoveel mogelijk van het oude vilt af. Verwijder de restjes vilt en lijm met een doekje of schuurspons met aceton.

4.
Wacht minstens een uur zodat de aceton is vervlogen.

5.
Plak het nieuwe (zelfklevende) vilt zorgvuldig op de rand van de basis en het deksel. Zorg ervoor dat de naden niet op exact dezelfde plaats komen en laat het vilt liever aan de buitenkant iets overhangen dan aan de binnenkant (dit zal anders verbranden bij ingebruikname). Probeer het vilt niet zo strak mogelijk op te plakken maar zorg voor wat speling, bij verwarming kan het mogelijk nog iets krimpen. Snijd het vilt bij de naad netjes af. Gebruikt u niet zelfklevend vilt in combinatie met lijm dan gaat u als volgt te werk: Plak aan de buitenzijde van het deksel en de basis direct onder de rand het schilder stape om te voorkomen dat er lijm op de EGG terecht komt. Bescherm de binnenzijde met een stuk karton en spuit de randen met de lijm in. Laat volgens de aanwijzingen op de verpakking van de lijm drogen en plak het vilt vervolgens op de randen. Laat de lijm goed uitharden.

6.
Zet de Big Green Egg weer in elkaar. Houd de spanband om de basis en draai de moeren vrijwel helemaal aan. Zet het deksel voorzichtig in de bovenste spanband en draai de moeren vrijwel helemaal aan. Controleer of het deksel en de spanbanden mooi recht zitten, schuif indien nodig voorzichtig recht, en draai alle moeren stevig aan.