Big Green Egg Grillen
Dit hoofdstuk is toegespitst op het Big Green Egg grillen van ingrediënten op een hoge temperatuur. Het resultaat zal aan de buitenzijde lekker krokant zijn, en een verrassend malse kern krijgen.
Steek de Egg, zoals beschreven in het hoofdstuk ‘Ingebruikname’, aan en breng hem op de gewenste temperatuur. Zoals eerder beschreven gebruikt u in dit geval drie tot vier
aanmaakblokjes die u gelijkmatig over het houtskool verdeelt. Wacht tot de blokjes volledig zijn uitgebrand zodat een egale massa van gloeiend houtskool ontstaat. Stook de EGG vervolgens naar een temperatuur van ongeveer 225°C met de margrietschijf op halve maan en de onderste luchtschuif half geopend. Wanneer deze temperatuur is bereikt, sluit u de margrietschijf iets, zodat deze tot ongeveer een kwart openstaat. Wanneer de temperatuur te hoog wordt sluit u de margrietschijf en opent de gaatjes hiervan en sluit de luchtschuif in de keramische basis tot een derde.
Het standaard RVS rooster is uitstekend geschikt om vis en vlees op te grillen. Om het beste resultaat bij rood vlees en gevogelte te behalen, raden wij de Cast Iron Grid (gietijzeren grillrooster) aan (zie hoofdstuk ‘Onderdelen, basisbenodigdheden en accessoires’). Dit geeft de mooiste, karakteristieke grillruitjes.
Bestrijk de te grillen ingrediënten met weinig, of geen, olie. Grillen is hierdoor niet alleen een lekkere maar ook een gezonde garingsmethode. Teveel olie kan bovendien onprettig gaan
walmen.
Zorg dat het rooster goed is voorverwarmt, een heet rooster voorkomt dat de ingrediënten vastplakken en/of scheuren. Laat het product, na het eerste contact met het rooster, altijd
minimaal één minuut op het rooster liggen. Het is niet nodig dit continu te verplaatsen. Hoewel het tegennatuurlijk zal voelen om met een gesloten deksel te grillen is het van
belang de koepel na iedere benodigde handeling te sluiten.
De convectiewarmte (de warmte die door de luchtstroming en de weerkaatsing van de warmte ontstaat) binnen de koepel zorgt dat het grillgerecht mooi gelijkmatig gaart en de
kleine luchtopeningen zorgen dat er zeer weinig vocht kan ontsnappen waardoor het product zijn sappigheid behoud.
Leg bij de grillmethode nooit het hele rooster vol met ingrediënten. Hierdoor kan de vuurhaard verstikken met een minder fraai eindresultaat als gevolg. Gebruik maximaal twee
derde tot driekwart van het rooster, zodat de hete lucht langs het product kan circuleren waardoor de temperatuurverdeling optimaal is, wat van essentieel belang is voor een
gelijkmatige garing.
Laat gegrild vlees, voor het aansnijden, altijd minimaal vijf minuten op een warme plaats of onder aluminiumfolie rusten. De vleessappen krijgen hierdoor de tijd zich goed te verdelen
waardoor zij, tijdens het snijden, niet verloren gaan.
Zit de maaltijd erop? Borstel het rooster bij voorkeur direct na het grillen schoon en neem met een vettige doek of keukenpapier af. Op deze manier is het rooster de volgende keer
direct klaar voor gebruik.