Brood en pizza

Brood en pizza


Met behulp van twee accessoires, de Plate Setter en de Flat Baking Stone, verandert u de Big Green Egg heel eenvoudig in een steenoven. Het gemak waarmee u op de EGG brood en pizza bakt, geeft nog meer plezier en variatie aan het buitenkoken.

Gebruik bij het aansteken drie of vier aanmaakblokjes. Verspreid de blokjes over het houtskool, zorg echter wel voor een minimale afstand van tien centimeter tot de binnenring. Plaats de Plate Setter in de EGG zodra de aanmaakblokjes zijn opgebrand.

Om een goede hoge temperatuur te bereiken, zet u de luchtschuif van de keramische basis minimaal driekwart open en stelt de margrietschijf in tot een volle maan (volledig geopend). Stook de EGG nu, mét de Plate Setter, op naar minimaal 200°C. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Sluit de margrietschijf, wanneer u brood gaat bakken, rond de 200°C tot een halve maan (de exacte temperatuur is afhankelijk van het soort brood). Houd voor pizza een temperatuur
van 275°C aan, en sluit de margrietschijf dan enigszins tot er een stabiele temperatuur is bereikt.

Wanneer u veelvuldig op hogere temperaturen wilt bakken om bijvoorbeeld dunne Italiaanse pizza met een krokante bodem of flammkuchen te bereiden, dan raden wij u aan om de
keramische basis en deksel van Big Green Egg High-Heat zelfklevende vilt te voorzien (zie hoofdstuk ‘Hoe vervangt u het vilt van de Big Green Egg?’). Dit is bestendig tegen zeer hoge temperaturen.

Richt de Big Green Egg voor het bakken van brood en pizza’s als volgt in: Leg de Plate Setter met de pootjes omhoog op de binnenring, en plaats hier eventueel een waterbakje op (dit is onder andere handig voor de laatste rijs van brood op de Flat Baking Stone). Plaat hierop het RVS grillrooster en leg hier vervolgens de Flat Baking Stone op.Pizza kan eventueel ook worden gebakken wanneer de Plate Setter met de pootjes naar beneden op de binnenring staat, en de Flat Baking Stone hier direct bovenop ligt. Beide manieren werken uitstekend.

Bij bakken op hogere temperaturen is het aan te raden om de Flat Baking Stone tien minuten voordat u het brooddeeg of de pizza op de steen legt in de EGG te plaatsen. De steen komt hierdoor goed op temperatuur waardoor de onderzijde van het brood of de pizza niet snel zal verbranden.

Nadat het brood of de pizza(‘s) zijn gebakken is het, veiligheidshalve, verstandig de Plate Setter en de Flat Baking Stone in de gesloten EGG af te laten koelen. Deze kunnen tijdens het bakken een temperatuur van 400°C bereiken.