Ingebruikname

Ingebruikname

Met onderstaande beknopte handleiding, inclusief handige tips voor de drie meest gebruikte bereidingsmethodes, helpen wij u graag op weg om de Big Green Egg optimaal te benutten. Wanneer u de Big Green Egg een aantal keren heeft gebruikt zullen veel van de hieronder beschreven handelingen vanzelfsprekend worden. Wij adviseren u, voor het beste resultaat, de Big Green Egg te stoken met losse houtskool van eersteklas kwaliteit zoals Big Green Egg Premium Charcoal (zie hoofdstuk Onderdelen, basisbenodigdheden en accessoires). Houtskool brandt snel en schoon en geeft weinig afval in vergelijking met hout en briketten. Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.

Met onderstaande beknopte handleiding, inclusief handige tips voor de drie meest gebruikte bereidingsmethodes, helpen wij u graag op weg om de Big Green Egg optimaal te benutten. Wanneer u de Big Green Egg een aantal keren heeft gebruikt zullen veel van de hieronder beschreven handelingen vanzelfsprekend worden.Wij adviseren u, voor het beste resultaat, de Big Green Egg te stoken met losse houtskool van eersteklas kwaliteit zoals Big Green Egg Premium Charcoal (zie hoofdstuk Onderdelen, basisbenodigdheden en accessoires). Houtskool brandt snel en schoon en geeft weinig afval in vergelijking met hout en briketten. Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.



 Aanmaken

Gebruik bij voorkeur Big Green Egg Charcoal Starters (zie hoofdstuk Onderdelen, basisbenodigdheden en accessoires). Maak het houtskool in de EGG niet aan met kranten, karton of spiritus. Hierdoor ontstaat een flinke rookontwikkeling, een onaangename geur en veel as. Vermijd tevens de witte, chemische aanmaakblokjes. Leg, afhankelijk van de bereidingswijze, één of meerdere aanmaakblokjes bovenop het houtskool, zet alle schuiven open en verwijder de dop of margrietschijf. Steek de blokjes aan met een lange lucifer of speciale BBQ-aansteker. Het deksel kan direct na het aansteken worden gesloten of u kunt deze open laten staan. Wanneer er in een kleiner model meerdere aanmaakblokjes worden gebruikt, raden wij u aan om het deksel te sluiten. Dit is beter voor de levensduur van de viltranden.


 Hoeveelheid aanmaakmateriaal

Het is voor de meeste bereidingen niet nodig om alle houtskool in de EGG te laten gloeien. Het bereiken van de juiste temperatuur is eenvoudiger wanneer u de juiste dosering aanmaakblokjes gebruikt. Steek bij roken en langzaam garen bij voorkeur één aanmaakblokje in het midden van de vuurkorf aan. Wanneer dan later de Plate Setter wordt ingezet is de brandhaard niet in direct contact met het product. De temperatuur zal in dit geval vanaf het moment van aansteken binnen 20 minuten rond de 100°C uitkomen.
Voor broodbakken en braden geldt hetzelfde principe, maar dan kunnen er meer aanmaakblokjes worden gebruikt, om de Big Green Egg sneller op een hogere temperatuur te laten komen. Als de EGG alleen wordt gebruikt om mee te grillen op temperaturen boven de 200°C, verspreid dan 3 of 4 blokjes over de gehele vuurkorf. Het zal dan iets meer dan 20 minuten duren voor het gehele rooster kan worden gebruikt.


 Temperatuur regelen

De onderste schuif bepaalt grofweg het temperatuurbereik (met name de bovengrens) en de margrietschijf verfijnt de temperatuur waardoor u deze tot op de graad nauwkeurig
kunt regelen. Wanneer het aanmaakmateriaal na ongeveer 10 minuten is uitgebrand, plaatst u de margrietschijf op de schoorsteen. Bepaal, afhankelijk van de gewenste temperatuur, de stand van de luchtschuif van de keramische basis en van de margrietschijf. Het regelen van de temperatuur vergt enige oefening. Is de temperatuur te laag? Zorg dan
voor meer luchttoevoer door de luchtschuif iets verder te openen. Voor een snelle toename van de temperatuur opent u de Margrietschijf bijvoorbeeld tot een halve maan. Als de juiste temperatuur eenmaal is bereikt, sluit u de schijf, maar zorgt u wel dat de gaatjes van de Margrietschijf open staan. Dit is een stationaire stand. Als u wilt dat de temperatuur
afneemt, sluit u de schuif onder enigszins en halveert u de openingen van de gaatjes van de Margrietschijf. De EGG zal niet afkoelen wanneer u het deksel opent, doordat er dan juist meer zuurstof bij de houtskool komt waardoor deze intensiever gaat branden. LET OP! In verband met de veiligheid is het belangrijk om het deksel bij hogere temperaturen
rustig en in twee stappen te openen: til de deksel eerst een centimeter of 5 omhoog, zodat de EGG even koude lucht kan inademen en hete lucht kan uitademen. Open vervolgens
het deksel helemaal.


 Doven

De EGG kan na gebruik gedoofd worden door simpelweg de luchtschuif van de keramische basis te sluiten en de Margrietschijf volledig te sluiten of (bij voorkeur) te vervangen door
de keramische dop. Na 10 minuten is het houtskool volledig gedoofd en is tevens geschikt voor hergebruik. In de eerste 5 minuten na het afsluiten van een hete EGG is het onverstandig om het deksel te snel te openen. Door de plotselinge instroom van zuurstof kan er een flinke vlam ontstaan (een zogenaamde backdraft).